Китайските военни сили изпратиха няколко десетки военни самолети и военни кораби

...
Китайските военни сили изпратиха няколко десетки военни самолети и военни кораби
Коментари Харесай

Китайската армия демонстрира военна сила спрямо Тайван

Китайските военни сили изпратиха няколко десетки военни самолети  и военни кораби към Тайван по време на широкомащабно обучение , което симулира блокиране на острова в отговор на пътуването на тайванската лидерка Цай Ингвен до Съединени американски щати .

По-рано китайските военни сили оповестиха тридневни „ патрули за бойна подготвеност “ , които нарекоха с кодовото название „ Съвместен меч “ , като предизвестие към Тайван – самоуправляващ се остров, за който Китай претендира, че би трябвало да има цялостен надзор. Пекин твърди, че контактите сред задгранични високопоставени лица и демократичното държавно управление на острова предизвикват тайванските поданици, които се борят за публична самостоятелност – стъпка, която съгласно ръководещата китайска Комунистическа партия би довела до война . Страните на процедура се разделят през 1949 година след революция, като тогава ръководещата партия твърди, че островът е задължен да се причисли още веднъж към континента, и в случай че се наложи, това ще стане със мощ. Военни анализатори допускат, че при положение на война Китай може да блокира морския и въздушния трафик към Тайван, като по този метод ще попречи на Съединени американски щати, Япония или други страни да се намесят или да изпратят доставки, с цел да оказват помощ на острова да се отбрани.

Последните военни дейности на Китай бяха подхванати след скорошната дипломатическа задача на президента на Тайван Цай Ингвен , която имаше за цел да укрепи съюзите на Тайван в Централна Америка и да усили поддръжката от страна на Съединени американски щати . При визитата беше осъществена среща с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти в Калифорния. Делегация на Конгреса на Съединени американски щати също се срещна с лидерката на Тайван, като полемиките бяха извършени през уикенда в Тайван, откакто тя се завърна.

Китай реагира остро на срещата на Маккарти и Цай Ингвен, като наложи възбрана за пътешестване и финансови наказания против лицата, свързани с визитата в Съединени американски щати. Наред с това Китай усили военната си интензивност край крайбрежията на острова през уикенда.

Днес сутринта Китайската народноосвободителна войска заяви, че нейният самолетоносач „ Шандун “ за първи път взе участие в ученията , които се организират наоколо до Тайван. Тя сподели видеозапис на изтребител, който излетява от палубата на кораба, отразен в платформата за обществени медии Weibo.

Според Министерството на националната защита на Тайван сред 6 ч. сутринта в неделя и 6 ч. сутринта в понеделник са били засечени общо 70 самолета , като половината от тях са пресекли средата на Тайванския пролив – неофициална граница, която в миналото е била безмълвно призната от двете страни. Сред самолетите, пресекли границата, са 8 изтребителя „ J-16 “, 4 изтребителя „ J-1 “, 8 изтребителя „ Su-30 “ и разследващи самолети. Междувременно стана ясно, че сред петък и събота наоколо до Тайван са били засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета . По-късно тайванското министерство на защитата заяви за още 59 полета на бомбардировачи , както и за голям брой изтребители . Тайван разгласи още, че следи деликатно китайските дейности посредством своите наземни ракетни системи, както и посредством личните си военноморски кораби.

Военният тормоз от страна на Китай над Тайван се ускори през последните години , като самолети и кораби се изпращат към острова съвсем всеки ден, като броят им се усилва в отговор на дейностите, които Китай възприема за неприемливи . Един от представителите на Съединени американски щати, които участваха на срещата с Цай Ингвен предходната седмица, съобщи в събота, че Съединени американски щати би трябвало да одобряват съществено опасността , която Китай съставлява за Тайван. Републиканецът Майк Галахър, ръководител на комисията по въпросите, свързани с Китай, към Камарата на представителите на Съединени американски щати, показа, че ще насочи напъните си към подсилване на защитата на островното държавно управление, като насърчи Конгреса да форсира военната помощ за Тайван.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР